(Spelt) Brood bakken

(Spelt) Brood bakken

Vandaag eens een blogje over broodbakken. Al een jaar of 5 bak ik zelf brood. Ongeveer even lang geleden volgde ik bij Levine van Arden een workshop. Echt de moeite waard! De eerste jaren bakte ik gewoon volkoren tarwebrood, maar sinds een paar jaar komen er speltbroden uit de oven. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar graansoorten, en het blijkt dat spelt veel meer voedingsstoffen bevat dan tarwe. Spelt bevat onder andere meer eiwitten en mineralen dan tarwe. Ook is spelt rijk(er) aan vitamine B3.

Overigens zijn er ook tijden dat ik er niet aan toe kom of geen zin in heb en dan koop ik gewoon brood.

Ik gebruik zelf altijd een keukenmachine voor het kneden. Ik heb 2 keukenmachines en das één te veel volgens manlief. De ene machine heeft een grote kom (kenwood patissier) en de andere is  zo’n handig ding met allerlei messen erbij voor het hakken van groenten, noten of dadels. Snijschijven. Een ballonklopper zit er bij, kneedhaak, citruspers en ook een losse blender. Ideaal! En toch vind ik de patissier wel fijner voor het kneden van deeg of kloppen van bijvoorbeeld een cake/biscuit beslag. Dus die blijft gewoon hier wonen, haha.

Oja, ik laat mijn brood rijzen in de oven bij slecht weer. We hebben de kachel niet zo warm in de winter, dus dan duurt het erg lang. Op m’n nieuwe oven zit een rijs-functie. Ideaal! In de oven laat ik het deeg 45 minuten rijzen, op het aanrecht een uur.

Nou goed, hier mijn recept. Maar eigenlijk klungel ik vaak maar wat. 

  • 375 gram speltmeel (volkoren speltmeel dus!)
  • 225 gram speltbloem
  • 8.5 gram gist (da’s altijd een gok, want mn weegschaal kent geen halve grammen 😀 )
  • 11 gram zout ( dit is volgens de bakkersformule, ik gebruik minder zout.8 of  9 gram ofzo)
  • 360 gram water
  • klont roomboter (meestal)
  • klodder honing (soms)

Werkwijze

  1. Meng de meel, bloem en gist even kort met elkaar.
  2. Voeg het water toe ( en honing en boter, als je dat erin doet). Zet de keukenmachine aan of ga flink aan het kneden 🙂 Op youtube staan talloze filmpjes hoe je een brood moet kneden.
  3. Voeg na een paar minuten kneden het zout toe. Kneed nu door tot je een elastisch deeg hebt. Je kunt dit controleren door een klein bolletje van het deeg af te trekken, en hier een vliesje van proberen te maken. Lukt het niet, dan is je deeg nog niet genoeg gekneed.
  4. Vet een kom licht in met olie, bol het deeg op tot een mooie bal, leg het in de kom en laat het 45-60 minuten rijzen onder een vochtige theedoek (eerder deed ik altijd vershoudfolie over de bak, maar we proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken dus gewoon ouderwets een vochtige theedoek). Oja, als het deeg aan je handen plakt: zelf een beetje olie op je handen doen. Werkt perfect 🙂
  5. Stort na het rijzen het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Druk de lucht er uit, bol het deeg weer even op, en laat het 15 minuten rusten onder de theedoek, of de bak op z’n kop er over.
  6. Ga nu het deeg vormen. Rol de bol deeg met behulp van een deegroller uit tot een lap. Vouw ‘m vervolgens in drieën. Rol het deeg daarna weer met de deegroller uit, en let op dat het ongeveer zo breed wordt als je bakblik. Rol het deeg nu met je handen stevig op en stop het in een ingevet bakblik. Mijn bakblikken zijn van Dille&Kamille, vind ze heel fijn. Eventueel kun je het brood nog vochtig maken aan de bovenkant en door zaden/pitten rollen ( dit doe je dan vóórdat je het deeg in de bakvorm doet 😉 ).
  7. Laat het deeg nu weer 45-60 minuten rijzen. Zet zo’n 10 minuten voor het einde van de rijstijd je oven aan op 200 graden Celsius, hetelucht. Als je broden in de oven staan te rijzen moet je ze er even uithalen 😎
  8. Zet de broden in de oven, bak ze ca. 35 minuten. Je kunt controleren of ze gaar zijn door op de onderkant van het brood te kloppen. Als het hol klinkt zijn ze gaar.

Nadat de broden gebakken zijn laat ik ze compleet afkoelen. Vervolgens snijd ik ze in plakjes en doe ik ze per half brood in een zipplock zak in de vriezer. Als het zakje leeg is, wordt ie afgewassen en weer in de kast gelegd tot ik de volgende keer ga bakken (meestal 1x per week 2 broden).

Natuurlijk zijn precies vandaag de broden niet zo goed&mooi gerezen.. haha. Ach, ze smaken er ongetwijfeld niet minder om 🙂

Dit is mijn basisrecept. Ik maak hier ook bolletjes van (20? minuten bakken), of een breekbrood in een springvorm ( circa 30 min. bakken). Zo’n breekbrood is wel grappig, vooral als je de kleine bolletjes door verschillende zaden en pitten heen rolt 🙂

N.B: Elke oven is anders. Soms is het even klungelen met de juiste temperatuur / baktijd.

3 gedachten over “(Spelt) Brood bakken

  1. Ha ik zie dat je speltmeel van de Duitse Lidl hebt 😉

    Ik gebruik ongeveer hetzelfde recept, maar wel veel minder zout. Maar ook ik bak af en aan zelf, momenteel weer niet omdat ik (zo goed als) geen brood eet en dan gaat het niet hard genoeg.

    Ben benieuwd of jij bakkerszout gebruikt en of je, als je dat niet doet, nog een supplement voor jodium gebruikt.(http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=340) Ik persoonlijk doe dat wel, vooral omdat ik geen kan en klare broodproducten gebruik en borstvoeding geef.

    (ik eet trouwens geen brood omdat ik twee keer warm eet, dus een maaltijd met groente en aardappel of rijst. En bij het ontbijt havermout.)

    1. Haha, ja daar kom ik eens in de zoveel maanden 🙂 Maar een tijdje terug ook meel gekocht bij de Zuidmolen, in 5kg zakken. Dat is wel handiger vind ik ( en even duur of zelfs goedkoper, weet ik niet meer).
      Ja ik gebruik zelf ook minder zout, ben het er vergeten bij te zetten. Meestal 9 gram. Zal het nog even erbij zetten.
      Gebruik nu zeezout, bij gebrek aan beter. Gebruikte eerst wel bakkerszout. Slik kelpasan van dr Vogel op aanraden van een vriendin-blogger. Ga je link morgen even lezen. Nu bedtijd 😀
      Eet zelf overigens ook geen brood haha. Maar mn man wel, en Jesse ook 1x per dag. Ik eet 90% paleo, dus geen dierlijke zuivel en geen granen. Zal dat morgen ook gelijk in het bericht zetten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *