Samen slapen

Samen slapen

Jesse slaapt sinds hij een paar dagen oud is bij ons in bed. We sliepen alle drie heel slecht, de eerste nachten. En ja, als je dan wakker ligt dan ga je googelen. Ik had tijdens de zwangerschap al eens gelezen over samen slapen, en dus zocht ik daar naar.  Het eerste artikel wat ik tegen kwam, was dit artikel. Na nog wat verder gelezen te hebben op andere site’s besloot ik Jesse bij me in bed te nemen. De eerste week legde ik hem tussen onze hoofdkussens in, onder zijn eigen deken. Dat deed ik omdat ik bang was om hem te verstikken onder mijn deken. Alleen kwam Jesse steeds naar mij toe gedraaid, dus dat schoot niet echt op.  Dus nam ik hem halverwege de nacht steeds in m’n armen, en sliep hij daar. Na een week nam ik hem gewoon gelijk naast mij in bed, en vanaf toen sliepen we alle drie als roosjes. Natuurlijk sliepen we niet in 1 ruk door, want Jesse moest nog nachtvoedingen. En zelfs nu neemt hij regelmatig nog een slok ’s nachts, en soms wel 2 of 3 keer als we een indrukwekkende/drukke dag achter de rug hebben. Heerlijk voor prikkelverwerking, die borstvoeding. Hij krult zich ’s nachts helemaal tegen mij aan. Zo mooi vind ik dat. Je merkt dat hij zich veilig voelt. Heel fijn!

Er zijn een aantal manieren om samen te slapen. Namelijk:

Rooming in: Je kindje slaapt in een eigen bedje bij jou op de slaapkamer. Dit wordt ook aangeraden door Veiligheid NL. Ze adviseren om minimaal een half jaar je kindje zo dicht mogelijk bij je te laten slapen. Ik las laatst dat de nieuwe richtlijn 9 maanden wordt.

Cosleeping: Je kindje slaapt in een cosleeper die vast gemaakt is aan je bed. Je kunt ’s nachts je kindje makkelijk pakken voor een voeding, maar het ligt wel veilig in een eigen bedje. Dit is een fijne oplossing als je geen borstvoeding geeft, maar wel samen wil slapen.

Bedding In: Samen met je kind in 1 bed slapen, wat wij dus doen. Het wordt afgeraden door veiligheid NL. Redenen zijn bijvoorbeeld warmte stuwing of het risico om op je kind te gaan liggen.

Voordat je gaat samen slapen is het wel verstandig om je in te lezen op verschillende site’s. Al is het maar voor de storm kritiek die je gaat krijgen ;-), maar natuurlijk is het het belangrijkste dat je VEILIG samen slaapt. Ik noem hieronder een paar punten.

Ik slaap nu dus al ruim een jaar in de borstvoedingshouding. Op de eerder genoemde site staat een plaatje van de borstvoedingshouding. De ene arm heb je boven het hoofdje langs liggen, met de andere arm zorgde ik er voor dat de deken niet hoog kon komen. Jesse had een slaapzakje aan, en ik een warme pyjama zodat ik ook niet de neiging zou krijgen om de deken hoog op te trekken. Daarbij heb je echt een goed moederinstinct. Probeer er op te vertrouwen!

We slapen onder een wollen deken. Dekbedden ademen niet voldoende, en verhogen dus de kans op rebreathing als je kindje onder de deken terecht komt. Rebreathing is het weer inademen van uitgeademde lucht, waardoor je dus langzaam stikt. Vanwege de kans op rebreathing worden dekbedden dus afgeraden voor kinderen tot 2 jaar, ook in de ledikantjes. (Dus alleen wollen of katoenen deken(tje)s gebruiken)

Vanwege de borstvoeding drink ik niet (alcohol hé 🙂 ), en m’n man drinkt ook vrijwel nooit. Zou hij nou teveel gedronken hebben, dan is het veiliger als hij even een nachtje op de bank slaapt. We roken allebei niet. Roken binnen is gevaarlijk voor kinderen, en samen slapen wordt ook afgeraden als jij of je partner rookt. Roken vergroot de kans op wiegendood.

Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat het veilig is. Geen naden en kieren, geen spleet tussen het matras. Zet je bed tegen de muur zodat je kindje niet uit bed kan rollen, of maak een cosleeper aan je bed ( dat hebben wij gedaan, van een ikea ledikantje). Geen overload aan kussens, gewoon 1 kussen voor jou, 1 voor je partner. Bij lang haar je haren op een knot of vlecht doen. Geen huisdieren in bed!

En natuurlijk, de belangrijkste voorwaarde: borstvoeding geven. Door de hormonen die je aanmaakt ben je alerter. Daarbij worden zowel jij als je kindje een paar keer ‘wakker’ ’s nachts voor een voeding, waardoor je de kans verkleint dat je kindje in een te diepe slaap komt. Ook door geluiden en bewegingen van jou voorkom je dat je kindje te diep gaat slapen. Doordat je kindje dicht bij je is, word je zelf ‘wakker’ van de eerste hongersignalen. De eerste tijd werd ik nog wel helemaal wakker ’s nachts om Jesse goed aan te leggen (en om te drinken en plassen 😉 ), maar na een paar weken of maanden deed ik automatisch m’n pyjama omhoog, Jesse hapte aan en ik sliep weer verder. Totdat m’n shirt een keer niet ver genoeg omhoog is, haha. Dan gaat er een alarm af naast mij.

Dit was in een ‘notendop’ even wat over samen slapen. Ik wilde het kort en bondig houden, niet echt gelukt geloof ik. Tot slot nog een fijn artikel van Kiind (hele fijne site, met nog veel meer fijne artikelen). En nog een aanrader: http://www.borstvoeding.com . Een site waar ik de eerste maanden na de geboorte van Jesse veel op gekeken heb. Er staan ook veel artikelen over samen slapen op.

Zijn er vragen? Stel ze gerust! Je mag ook altijd een email sturen.

10 gedachten over “Samen slapen

 1. Zo doen wij het hier ook, inmiddels dus al ruim een jaar. Toen Vera heel klein was (vanaf de eerste dag tot een paar weken) sliep ik op mijn rug met haar op mijn buik, ik lag dan wat omhoog op een voedingskussen wat ook onder mijn armen lag. Zo lag ik ontspannen en kon zij niet van mij af rollen, ook de deken kon zo niet over haar heen komen.

  Toen ze wat minder klein en kwetsbaar was ben ik op mijn zij gaan slapen met haar in mijn armen. De borstvoedingshouding die jij omschrijft. Het bevalt mij echt heel goed, vind het zo lekker knus en intiem. En zo gezellig 🙂

  Ben echt heel blij met mijn keus, en wat mij betreft mag ze bij mij blijven liggen zo lang ze wil 🙂

  1. Het is zo knus en intiem ja, ik geniet daar echt elke dag van. En dan samen wakker worden ’s morgens.. Hoewel hij steeds vaker zich gelijk uit bed laat glijden, zijn er ook ochtenden dat hij zich nog even tegen me aan nestelt en ik overladen wordt met kwijlkusjes 🙂

   1. Vera kruipt eigenlijk gelijk weg als ze wakker is.
    Ogen open.. knipper knipper… omdraaien en weg 🙂

    Maar wat vroeger in de ochtend als ze een beetje wakker begint te worden gebruikt ze de borst om nog even lekker verder te dommelen 🙂

    1. Ja Jesse ook 🙂 Vanaf dat mn man z’n eerste wekker gaat tot dat hij écht wakker is (ongeveer 1-1.5 uur). In die tijd slaap ik gewoon (A)

 2. Leuk om te lezen! Er is al weer het een en ander bijgekomen aan nieuwe blogs! Leuk hoor, ga alles even lezen binnenkort.

  Hier gaat het net zo met borstvoeding en samen slapen 😊. Goed dat je erover schrijft!

  1. Ja, ik denk dat het belangrijk is om er over te schrijven / open over te zijn. Hoewel ik dat soms ook lastig vind hoor, er zijn zoveel mensen die het veroordelen 😉

 3. Onze oudste drie hebben niet bij ons geslapen maar Juda slaapt in de wagenbak naast m’n bed. Niet om de borstvoeding (helaas!) maar vanwege de krampjes. Als hij begint te spartelen hang ik m’n arm in de wagenbak en wrijf over z’n buikje. Werkt uitstekend! Het enige nadeel is dat hij met warm weer zo zweet en dat niet doet in z’n eigen bedje… dilemma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *