Vakantie 2017 Deel 3

Vakantie 2017 Deel 3

Deel 1 van onze vakantie!     En deel 2 🙂

Op maandagochtend breken we ons kampie weer af. Op naar de volgende plek! We komen langs Sollia Kirke. Dit kerkje dateert uit 1739! Dit is ook gelijk het beginpunt van de nationaal toeristische route, die langs het Rondane Nationaal Park gaat.

Wat wij zelf heel ‘mooi’ vinden, is dat de begraafplaatsen hier zo open zijn. Je ziet ze duidelijk vanaf de weg, en je word even stilgezet dat er ook een einde aan je leven komt. In Nederland zijn begraafplaatsen vaak zo ommuurt door hoge struiken en heggen. Net alsof je het niet zien mag, of zo.

We stappen weer in de auto, Jesse valt moe van al het kruipen al snel in slaap. De Nationaal Toeristische Route is werkelijk prachtig. Overigens is het vrijwel overal prachtig hoor, maar we snappen wel waarom dit een toeristenroute is. Het is er overigens helemaal niet druk, voordat je je hordes toeristen voorstelt. Op wat mooie uitkijkpunten stoppen we even, en gaan om de beurt even kijken. Jesse slaapt hé ;-).

Op de picknickplek is het best fris, lekker 🙂 En wederom genieten wij weer enorm van Jesse. Wat is het een verrijking, een kind. Hij is wel behoorlijk ondernemend, dus je moet hem wel echt in de gaten houden. Na het eten rijden we nog een stuk door een bergvlakte waar veel wind staat. We doen wat boodschapjes en gaan naar de camping. Een erg leuke camping, Dovreskogen Camping. Mocht je nog eens wat zoeken daar, aanrader! Heerlijk kleinschalig, kneuterig, gezellig. En de wificode is een afkorting van Johannes 3:16 🙂 Bijzonder! Niet dat wij de wifi gebruikt hebben, maar Jacob hoorde het toen een ander Nederlands gezin om de wifi code gingen vragen.

Jesse sloopte vakkundig de ketel. Jesse heeft overigens lekker wollen kleertjes aan, want het was ’s nachts wel 1 graad boven 0.. :mrgreen: . Gelukkig hebben we het totaal niet koud gehad! 😀

De volgende dag ging ik eerst de was maar eens doen, aangezien het een mooie dag zou worden. Beeeetje jammer dat de wasmachine van de camping kapot was. Dan maar met de hand. Ook prima voor een keertje. Jesse speelde ondertussen heerlijk in de speeltuin, en Jacob hielt hem in de gaten.

Toen alle was hing, werd het inderdaad prachtig weer, en gingen we een eind wandelen. Gewoon maar zo ergens langs de weg halverwege de berg. Jesse sliep als een os bij Jacob op zijn rug.

De volgende dag regent het helaas ’s morgens. We besluiten naar Otta te gaan, een stad die dichtbij ligt. Eerst gaan we shoppen, op zoek naar laarsjes voor Jesse. Helaas vinden we niets in zijn maat. Ergens in de stad drinken we een heerlijk bakkie koffie, met een lekker zoet brood’je’ er bij. Skolebrød heet het. Zo jammie.

Zo ziet het er dus uit. Een kledder banketbakkersroom in het midden, glazuur met kokosrasp er om heen. Jum jum jum! Plaatje van www overigens.

Na de koffie is het buiten droog, en breekt de zon door. We racen snel langs de supermarkt voor avondeten en nog iets voor de lunch. We hadden op de heenweg al een bordje richting een dorp in de bergen gezien, dus we besluiten daar heen te rijden. Het is er prachtig. Die bergdorpen met hun bruine huizen en grasdaken zijn zo mooi. Zo knoestig alles. Rotsen, knoestige plantjes. Ruig. Het dorp heet Høvringen overigens. Het is echt de moeite waard om eens heen te gaan. Het is relatief vlak, boven in de bergen, dus het loopt heel fijn. Wel rotsachtig, en ook best een beetje drassig op sommige stukken. Er zijn veel route’s, en ook goed gemarkeerd. 

Jacob heeft dikke schik in hoe ik met Jesse op mijn rug over de stenen heen spring. Jesse vindt het ook geweldig. Al dat gelige/grauwige spul is een soort mos ofzo. Het wordt ook geoogst, ik denk dat het gebruikt wordt voor in bloemstukken ofzo. Het ziet er heel fluffy uit, maar het is echt heel ruw en stevig. Net een soort harde spons ofzo. We waren eerder in de week al een keer gestopt om te voelen of het nou zacht was of niet.

En dan is het al weer woensdagavond, en zijn we al bijna een week weg. Volgende keer meer 🙂


8 gedachten over “Vakantie 2017 Deel 3

 1. Eindelijk je vakantieverslagen gelezen…prachtige foto’s! Al had ik verschillende ook al op instagram gezien. Toch leuk om ook het hele verhaal erbij te lezen. Vooral die anektdote op de boot toe Jesse op de alarmknop had gedrukt (proest) 😂😂

 2. Zo, even flink bijgelezen 😉 Gelukkig dat jullie toch nog heel wat mooie foto’s hebben kunnen maken! En wat zijn die broodjes lekker hé?!
  Toen m’n zus en zwager uit Noorwegen eens een paar dagen in Nederland waren gingen we met heel de familie een dagje uit. M’n zus had iets typisch noors gebakken voor ons: Skolebrød. Zelf had ik ook iets lekkers gebakken uit één van m’n favoriete (belgische)bakboeken. Je raad het al: we hadden die dag 2 vrijwel dezelfde, heerlijke broodjes 😉

 3. Hoi marike,

  Dat spul wat jullie gevoeld hebben en wat hard was, heet IJslands mos. Als het nat is, wordt het zacht, droog is het hard. Het wordt inderdaad voor bloemstukken gebruikt.

  Groetjes, Geke
  (Ik volg je nu een tijdje, leuke blog heb je, en redelijk wat overeenkomsten met mijzelf)

  1. Ijslands mos dus! Toen wij het voelden was het droog, dus echt super stug. Wel grappig spul! We zagen op veel plekken kratjes met mos staan, die opgehaald moesten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *