Wasbare luiers

Wasbare luiers

We gebruiken nu ruim 1 jaar wasbare luiers. We zijn er erg tevreden over. Jacob wil zelfs geen wegwerp gebruiken, omdat hij het rotdingen vind 🙂 Blij dat hij er zo over denkt!

De eerste weken na de geboorte van Jesse hebben we wel wegwerp luiers gebruikt. We hadden ons al wel verdiept in wasbare luiers, maar nog geen keuze gemaakt. Bovendien had ik een aantal pakken newborn luiers gekregen, dus die zouden we eerst opmaken. Toen Jesse een week of wat oud was hadden we een afspraak bij een luierconsulente. Ik vond het zelf fijn om ze even te kunnen bekijken en voelen. En advies is ook heel fijn. We hebben gekozen voor de Peenutpad voor overdag, en Bamboozles voor ’s nachts, en de Peenut wrap (overbroekje) erbij. Het fijne van deze systemen is dat ze als het ware met je kindje meegroeien, omdat de luiers en overbroekjes zowel in de breedte als in de lengte te verstellen zijn met drukknoopjes en klitteband.

De peenut pads en de bamboozles bevallen ons echt heel goed. De peenut wrap wat minder.. Al na een paar weken begonnen de broekjes steeds door te lekken. Extra inlegger erbij hielp ook niet. Ik heb toen andere overboekjes gekocht, van Milovia. Die zijn echt heel fijn, vinden wij! Ook geen lekkage’s meer gehad ( alleen wanneer de inlegger helemaal verzadigd is heel soms, maar dat is logisch). ’s Nachts draagt Jesse een wolbroek over de bamboozle. Hij draagt ‘m dan ongeveer 12 uur, en dat gaat goed.

De reden dat wij voor wasbare luiers gekozen hebben is de berg afval die je bespaart. Het enige afval wat ik er nu van heb is 1x in de week een klein pedaalemmer zakje met inleggers. Je legt namelijk een papieren inlegvel in de luier om poep op te vangen. Heeft je kindje alleen maar geplast, dan kan het inlegvel gewoon mee in de was.

Daarnaast scheelt het nogal voor het milieu. Er hoeft niet elke keer een nieuwe pamper gemaakt te worden. Wel moet je de luiers natuurlijk wassen. Maar dan zijn wasbare luiers alsnog een veel betere keus dan wegwerp luiers. Ook is uit onderzoek gebleken dat kindjes die wasbare luiers gedragen hebben gemiddeld genomen sneller zindelijk zijn. Dat is dan wel een fijne bijkomstigheid, vind ik 🙂 Zul je net zien dat Jesse het andere uiterste is 😛

De luiers hebben we wel nieuw gekocht. Er worden ook veel luiers 2e hands aangeboden, dus als je voor weinig geld een goed pakket luiers zoekt loont het best om marktplaats een poosje in de gaten te houden. Verder zijn er ook facebookgroepen waar ook vaak luiers / pakketten verkocht worden, zoals de groep Wasbaar Nederland.

Als je vragen hebt over wasbare luiers, stel ze dan gerust! De komende tijd hoop ik nog wat meer berichten over te schrijven.

2 gedachten over “Wasbare luiers

  1. Ook bij Juda gebruiken we weer katoenen luiers. ik vind t heerlijk! Vraagje over de inleggers: welke gebruik je? Van popli toch? Mogen die niet in het toilet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *