Uncategorized

Wollen kleding, dekens, enzo

Voor Jesse heb ik wel veel wollen kleertjes. Het is jammer dat ik nog niet zo bekend was met wollen kleertjes toen hij geboren werd, want anders had hij waarschijnlijk ook als newborn al veel wol aan gehad. De eerste wollen kleertjes kocht ik in maat 74/80. Hij heeft ze heel veel aan gehad. Heb nu bijna alles weer verkocht via Marktplaats. Wollen kleding is wel prijzig, maar je kunt het voor een fatsoenlijk bedrag weer doorverkopen.
Ik had maar drie wollen setjes, maar toch was dat eigenlijk al genoeg. Wol is zelfreinigend, dus het gaat veel minder vaak in de was ( wat ook weer heel goed is voor de kleding). Alleen voor de variatie is het wel leuk om wat meer kleding te hebben. (Jesse had nog wel wat katoenen setjes)

Wat fijne eigenschappen van wol:
♥ Het is dus zelfreinigend. Dat komt door het wolvet wat er in zit. Die stoot vuil (en vocht) af. Daarom is het ook belangrijk je wol niet te vaak te wassen. Wol is ook antibacterieel.
♥ Wol ademt. Heel fijn. Geen zweetkleding dus.
♥ Wol is vochtwerend, maar kan wel als het nodig is veel vocht vasthouden. Je voelt er dan weinig van, door de structuur van de wol. Als je de kleding laat luchten is alle vocht zo verdwenen.
♥ Wol isoleert. De wol beschermt hierdoor zowel tegen kou, als tegen warmte. Je lichaam houd de temperatuur veel beter vast. In de winter blijf je lekker warm, en in de zomer blijf je koel – als je zelf niet al vreselijk verhit bent.
♥ Wollen kleding rekt goed mee, waardoor het comfortabel zit en je er veel bewegingsvrijheid in hebt.

Wat ik ook een groot voordeel vind van wol, is dat het een natuurlijk materiaal is. Ik ben een beetje anti synthetische stoffen. Ik zweet me er altijd kapot in en wordt er vaak ook onrustig van. Dat klink misschien een beetje stom, maar het is echt zo. Ik denk dat ik er onrustig van word doordat ik het er zo warm van krijg en er zo van zweet. Niet fijn. Dus voor Jesse wil ik dat ook niet.
Jacob en ik dragen veel kleding van katoen, simpelweg omdat er ook een prijskaartje hangt aan wollen kleding. Daarbij kunnen volwassenen zich veel beter op temperatuur houden dan kleine kinderen. Kinderen raken erg veel energie kwijt aan zichzelf warm houden. Energie die ook in de groei gestoken kan worden :-).
Ik combineer wel regelmatig een wollen broek met een katoenen truitje bijvoorbeeld, en dan een wollen romper er onder. En als het kil is in huis, deed ik hem een strikmutsje op. Trekken ze zelf niet/moeilijk van hun hoofd af.

Als je weinig budget hebt, maar wel wollen kleding wil, zou je er voor kunnen kiezen om een wollen onderlaag te gaan. Romper (en legging) dus. Dat is ook echt al heel fijn. Je merkt duidelijk verschil of je een wollen romper of een katoenen romper onder kleertje hebt! Verder zijn er verschillende verkoopgroepen op facebook, en natuurlijk marktplaats!

Wij slapen tussen wollen dekens. Wat een heerlijkheid is dat. Afgelopen zomer hadden wij alleen een laken op bed liggen, maar sinds 2 weken ligt 1 van de 2 wollen dekens weer op bed.
We hebben ook een wollen onderdeken. Toen wij een jaar of 4 geleden naar een thuisparty gingen van een bedrijf wat wollen dekens verkoopt, waren we allebei een beetje sceptisch. Uiteindelijk besloten dat ze ook een party bij ons thuis mochten houden, en toen ook de dekens gekocht. Ondanks de fikse uitgave hebben we er echt nog geen moment spijt van gehad. Doordat ik jaren in een verkeerde houding heb geslapen, heb ik de neiging om snel rugpijn te krijgen ’s nachts. Nooit meer last van gehad!
Ook zweet Jacob veel ’s nachts, en was het bed vóór we wollen dekens hadden regelmatig nat/vochtig, waardoor je het koud krijgt. Ook hier hebben we nooit last meer van gehad! Hij zweet minder, maar de wol neemt het vocht ook goed op, en als je de dekens overdag open laat liggen kan het bed goed luchten en raakt de onderdeken al het vocht weer kwijt.
Even een stom voorbeeld: de onderdeken wordt ook bijna niet vies. Tijdens de menstruatie kan het wel eens gebeuren dat je door lekt, maar er zit nog geen enkele vlek in de onderdeken. Fijn!

Wel is het belangrijk om de dekens goed te onderhouden. Het bedrijf adviseert om elke maand je dekens te stofzuigen/ uitkloppen en in te sprayen met een wolkuur, waar ook lanoline in zit. Dit voedt de wol. Ik kreeg een flesje wolkuur bij de dekens, en die is nog lang niet op, dus nee het is geen geldklopperij verhaal ;-). Ook je wollen kleding vind het fijn om af en toe gevoed te worden met een beetje lanoline / lanolinekuur.
De deken is heel zwaar, dus meestal doe ik een laken onder de deken ipv in een dekbedovertrek. Dan kun je ook veel makkelijker met laagjes werken als het bijvoorbeeld warmer is.

Nog meer wol: voor Jesse gebruik ik een wolbroek ’s nachts. Deze krijgt hij over zijn wasbare luier heen. Overdag hangt de broek te luchten.
De wolbroek was je eens in de zoveel tijd uit, als ‘ie niet meer fris ruikt. Meestal is dat na 2 weken. Daarna gaat de wolbroek binnenstebuiten een nacht in een emmer met water, met daarin een theelepel (vaste) lanoline in opgelost. De lanoline zorgt er voor dat er een vette laag komt in het broekje, waardoor deze waterdicht is. Wij vinden het echt heel fijn werken. Het klinkt waarschijnlijk heel erg geitenwollensok, maar dat zij dan maar zo 😆 .

Website’s waar ik wel eens bestel:
https://www.dilling.nl/ (Ondergoed. Ook voor dames en heren)
https://www.regenboogschaap.nl/ (Zit in Ede, hebben ook regelmatig inloopochtenden/middagen/avonden )
https://www.babynatura.nl/
https://www.indewolletjes.com/
Er zijn er nog veel meer hoor, maar met deze webshops heb ik goede ervaringen :-).

Zo. Mijn pot thee is leeg. Mijn verhaal is op, dus ga er een eind aan breien 😉 .
Vragen en/of opmerkingen? Laat ze gerust achter!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *